Събота 20 Апр 2024

Търсене в този сайт

Посетете ни във Fb и You Tube

FasebookПоследвайте ни в YouTube.

Хостингът за проекта на този сайт е осигурен от СуперХостинг.БГ

Благодарим на СуперХостинг.БГ за подкрепата и спонсорство на уеб сайта ни! Асоциация Хипофиза

СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ. Радиохирургията в България - мисия невъзможна.

Рейтинг
УжаснаОтлична 
Share

 logo_pituitary_association

 АСОЦИАЦИЯ „ХИПОФИЗА“ 
    гр.Варна ул.“Братя Георгиевич“ 36 ет.4 офис 12 тел:088932416

www.pituitary-bg.com email:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.         СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ
Радиохирургията в България - мисия невъзможна

    В седмицата след встъпването на новия министър на здравеопазването стана ясно, че в НРД 2015 клинична пътека за радиохирургия няма да има, закупуването на нови апарати също е провалено.

   На 24 Ноември 2014 г. Върховният административен съд ще разгледа жалбата на Асоциация „Хипофиза” срещу българските здравни институции, които от години отказват да осигурят животоспасяващо и животоподдържащо лечение чрез високоспециализирана лъчетерапия и радиохирургия. До съдебния спор се стигна, след като Министерсъвото на здравеопазването обжалва Решение №317 на Комисията за защита от дискриминация. На 10 септември Комисията определи, че българската здравна система дискриминира пациенти с редица заболявания, нуждаещи се от високоспециализирано лъчелечение и радиохирургия. Според членовете на Комисията, отговорните органи, в лицето на МЗ и НЗОК системно не отчитат обстоятелства от обществено значение, а именно – недофинансирането на лъчетерапевтичните дейности, общите условия на труд в тази сфера и повишаващата се заболеваемост.

        През последните няколко дни от изказвания на новия здравен министър д-р Петър Москов стана ясно, че държавата няма никакво намерение да изпълни поетите ангажименти както към българските пациенти, така и към данъкоплатците на Европейския съюз, с чиито пари трябваше да бъдат закупени нови линейни ускорители от висок клас. Протоколите от срещите между НЗОК и БЛС, на които се договаря за какви дейности и при какви условия касата ще плаща на лекарите догодина пък показват, че предложение за създаване на Клинична пътека за радиохирургия въобще не е обсъждано. При това положение, бихме искали да се обърнем към редставителите на МЗ, НЗОК и към водещите български лъчетерапевти със следните въпроси: 

    1. Още от 2010 в УМБАЛ „Царица Йоанна” (ИСУЛ) има техника, а от 2013 има и определена Клинична пътека/процедура за радихирургия. И до днес обаче тази клинична пътека е куха – без разписан алгоритъм и цена –  което прави радиохирургията невъзможна у нас и през 2015г. Защо?

   2. От две години ние съдим МЗ, а МЗ обжалва, въпреки че признава невъзможността си да осигури на българските пациенти качествено лъчелечение. Хонорарите на юристите са платени от данъците на пациентите, нуждаещи се от това лечение, както и от данъците на починалите пациенти, и ще продължат да се плащат от техните близки. Можеха ли срещу тези хонорари същите юристи да подготвят проекти, така че здравеопазването ни да не загуби европейски инвестиции за 100 млн евро?

  3. Лично здравният министър призна, че някои лекари са забравили за медицината, визирайки водещи български лъчетерапевти. Ще има ли последствия това признание и кога пациентите ще бъдат по-важни от егото и личните отношения между медиците? 

  4. Информацията за програмата, по която страната ни ще загуби десетки милиони, е достъпна на сайта на Министерството на здравеопазването и Министерството не регионалното развитие, но явно никой не я е прочел. Кой ще понесе отговорност за това?

  5. Защо процедурите са така изготвени, че техниката за радиохирургия не може да бъде закупена директно от производителите? Те са само два в световен мащаб. У нас има практика техника за милиони да се купува с ържавни пари от фирми регистрирани в апартаменти.

         История на „заболяването”

     В момента у нас около 3500 души страдат от доброкачествени образувания на хипофизната жлеза. От тях около 750 са с диагноза акромегалия, 950 с хормононесекретиращи тумори и 1500 – с пролактином и още около 300 имат установена болест на Кушинг.
Около 20% от тези хора подлежат на високоспециализирано лъчелечение и радиохирургия Всяка година се появяват по около 30 нови случая, с които подлежат на подобна терапия. Това са тежки случаи, при които
операцията е невъзможна или неуспешна, и които не се влияят от лекарства.
    Тези цифри не включват огромната армия от онкологично болни, които всяка година умират в очакване на закъснялата си лъчетерапия, неосъществената радиохирургична намеса, или остават инвалидизирани
до живот от високите дози и ниската прецизност при облъчване със старите апарати.
И в момента в страната функционират два линейни ускорителя, на които тези процедури биха могли да се извършват. Единият от тях – в Токуда болница София, е оборудван с най-новия софтуер на фирмата производител, и теоретично би могъл да заработи, „стъпвайки” на одобрената клинична пътека 258.2 – „Модулирано по интензитет лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания”. Въпреки тази привидно положителна развръзка, за решение на проблема е трудно да се говори – нито разписаният алгоритъм,
нито определната от НЗОК цена от 3000лв удовлетворяват специалистите и покриват разходите, които ще бъдат направени за един пациент. От края на 2013 г. съществува клинична процедура за радиохирургия, която обаче все още няма изготвен алгоритъм и не е остойностена.

    Пациентите с тумори на хипофизата продължават да настояват за реално остойностяване на дейностите по лъчелечение и радиохирургия, съобразено със стойностите, препоръчани от експертите в тази сфера, а
именно – най-малко 8000лв на преминал пациент. В момента българските пациенти търсят възможност за качествено лъчелечение извън страната. Най-честата дестинация е Турция, където официалната цена за лечение с кибернож е 7000 евро. За лечението на един пациент обаче – наред с необходимите разходи за изследвания и престой – са необходими не по-малко от 10 000 евро.

     В решението си от 10. Септември КЗД не определя глоба за институциите, но препоръчва при определяне на стойността на медицинските дейности НЗОК да покрива всички разходи, извършвани за лечение с лъчетерапевтични процедури. Не на последно място е и препоръката да се продължи процесът по преоборудване на лъчетерапевтичните центрове в страната.


С уважение: Ваня Добрева,
Председател на Асоциация „Хипофиза”
Тел: 0889324216