Понеделник 17 Юни 2024

Търсене в този сайт

Посетете ни във Fb и You Tube

FasebookПоследвайте ни в YouTube.

Хостингът за проекта на този сайт е осигурен от СуперХостинг.БГ

Благодарим на СуперХостинг.БГ за подкрепата и спонсорство на уеб сайта ни! Асоциация Хипофиза

ПИСМО ОТНОСНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ДИАГНОСТИЧНА ДЕЙНОСТ РЕНТГЕНОГРАФИЯ, КТ И ЯМР ПО КЛИНИЧНА ПЪТЕКА 80.1

Рейтинг
УжаснаОтлична 
Share

Лого Асоциация  
АСОЦИАЦИЯ „ХИПОФИЗА“
гр.Варна ул.“Братя Георгиевич“ 36 ет.4 оф.12 тел:088932416

www.pituitary-bg.com email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  

 


До НЗОК
Министерство на здравеопазването
Комисия по здравеопазване в Народното събрание
Национален център по радиобиология и радиационна защита

ОТНОСНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ДИАГНОСТИЧНА ДЕЙНОСТ РЕНТГЕНОГРАФИЯ, КТ И ЯМР ПО КЛИНИЧНА ПЪТЕКА 80.1  ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ХИПОФИЗАТА И НАДБЪБРЕКА ПРИ ЛИЦА НАД 18 ГОДИНИ И АМБУЛАТОРНА ПРОЦЕДУРА № 14.А ДИАГНОСТИКА И ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ТЕРАПЕВТИЧНО ПОВЕДЕНИЕ НА ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ХИПОФИЗАТА И НАДБЪБРЕКА ПРИ ЛИЦА НАД 18 ГОДИНИ 

         Уважаеми господа, 

в клинична пътека 80.1 и амбулаторна процедура 14.А като задължителна диагностична процедура за заболяването акромегалия с МКБ код E 22.00 е включена рентгенография на глава и шия. Без нейното изпълнение НЗОК няма да заплати на болницата проведеното лечение. 

 Съгласно приложеният гайдлайн за лечение  на акромегалия образна диагностика се състои от ЯМР /ядрено-магнитен резонанс/, а в случаи на контраиндикации и КТ /компютърен томограф/. Рентгенографията  не е посочена, тъй като няма диагностична стойност. Абсурдно е пациентите с акромегалия да бъдат подлагани на това ненужно и опасно изследване на всеки 6 месеца!

 В същото време рентгенографията има сериозни странични ефекти. Недопустимо е да се подлага на радиационно облъчване пациент вече показал разположение към образуване на тумори. Дозите при рентген на глава са възможно най-високите прилагани дози. В повечето случаи болните от акромегалия имат като придружаващи заболявания на щитовидната жлеза, и облъчването на шията допълнително  ги поставя в опасност от развитие на злокачествени образувания. Още в по-голяма опасност ни  поставя и  липсата на елементарни защити на пациента при провеждане на образни изследвания в България – не се поставят защитни предпазни средства на пациентите, не се изисква информация за бременност, в редки случаи, болниците изискват изследване на креатинин и урея, при ЯМР с контраст. В някои случаи, контрастното вещество може да доведе до сериозна увреда на бъбреците.

 За всички заболявания включени в горепосочената клинична пътека и процедура   КТ и ЯМР  следва да не са задължителна процедура, а да се извършват по преценка на специалистите, каквато е и световната практика. Когато става дума за стабилизирани пациенти подлагането на ЯМР и КТ на една година е ненужно, скъпо и небезопасно.

 Достъпът до образни изследвания в България е изключително затруднен. За достъп до такова изследване се чака с месеци. Изключително порочна е практика е те да са достъпни  само в лечебни заведения, а за тях да се чака с месеци за да бъде направен амбулаторно. Хоспитализирането налага подлагането на още, в повечето случаи ненужни изследвания, за да бъде изпълнена клиничната пътека  Лимитите на ДКЦ за такива изследвания са около 10 на месец за всички пациенти на заведението.  Известни са ни над 10 случая на пациенти с тумори на хипофизата загубили зрението си и  получили други усложнения поради ограничения достъп до образна диагностика.  Т.е. докато на едни пациенти се правят ненужни изследвания средствата не стигат за да се правят нужни на други.

 Не на последно място е липсата на адекватност между включените в клиничната пътека и процедура  изследвания и  цените им. Цената на клиничната процеура е 210 лева при цена на КТ  200 лева и цена на ЯМР 300 лева. А с парите получени по нея се очаква болницата да направи още няколко  изследвания.  

 Очакваме вашите незабавни действия за отпадане като задължителна процедура на рентгенография на глава или шия при заболяването с код по МКБ Е.22.00 Акромегалия, както и всички КТ и ЯМР  за кодове С75.(0-8), D35.(0-8), D44.(0-8),Е22.0, Е24.0, Е26.0, Е27.5, Е34.0 и Е34.2 да не бъдат задължителна диагностична процедура в клинична пътека 80.1 и клинична процедура 14.А , а да се правят по преценка на лекуващите лекари.

 Ваня Добрева
Председател на Асоциация Хипофиза