Вторник 16 Юли 2024

Търсене в този сайт

Посетете ни във Fb и You Tube

FasebookПоследвайте ни в YouTube.

Хостингът за проекта на този сайт е осигурен от СуперХостинг.БГ

Благодарим на СуперХостинг.БГ за подкрепата и спонсорство на уеб сайта ни! Асоциация Хипофиза

Акромегалия и Гигантизъм

Рейтинг
УжаснаОтлична 
Share
 д-р Мария Янева,автор
 д-р Емил Начев , автор
гр.София,СЕМАРШ,2010   
   Увод

     Хипофизна жлезаХипофизната жлеза е разположена в една от най-защитените части на организма. Тя се намира в т.нар.  турско седло в основата на мозъка и заема централно място в ендокринната система, като пряко участва в  регулацията на всички жизнени процеси.

   Установено е, че в хипофизата се изработват редица  хормони, които участват в регулацията на другите  ендокринни жлези, както и хормони, които действат по-  универсално върху целия организъм и имат пряко  отношение към много от неговите функции.   Един от тези хормони е растежният хормон.Наречен е така заради способността му да предизвиква растеж на редица органи и тъкани.Той стимулира костния растеж в периода на детството и пубертета, стимулира изграждането на белтъците и води до намаляване на маститe в организма, участва в поддържането на нормално ниво на кръвната захар, в съхранението на натрия, калия, магнезия и фосфора в кръвта.

    Продукцията на растежния хормон се стимулира и потиска от два хормона, които се произвеждат в друга мозъчна структура, разположена над хипофизата и наречена хипоталамус. Хормонът, който стимулира продукцията на растежния хормон, се нарича рилизинг хормон на растежния хормон (GH-RH), а този, който я потиска - соматостатин. Растежният хормон осъществява ефектите си върху костите и другите тъкан чрез друг хормон-посредник, наречен инсулиноподобен растежен фактор 1 (IGF-1). При повишено ниво на IGF-1 се отправят сигнали към хипофизата за намаление на производството на растежния хормон. Така HG-RH, соматостатинът, растежният хормон и IGF-1 са в тясна връзка помежду си. Допълнително те се повлияват от нивото на кръвната захар, приема на храна, физическата активност, както и състоянията на сън и стрес.